Knarsen

Knarsen houdt in het met kracht over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen. Dit geeft een schurend of knarsend geluid. Mensen die knarsen doen dat meestal tijdens hun slaap. Ook komt het voor dat overdag de kaken hard om elkaar worden geklemd. Het betreft hier dus twee verschillende vormen van knarsen, waaraan vermoedelijk verschillende oorzaken ten grondslag liggen.

Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Vrijwel iedereen heeft wel een periode in zijn of haar leven waarin wordt getandenknarst. Dit is meestal van voorbijgaande aard. Problemen ontstaan pas als het aan blijft houden en klachten gaat geven. Er is dan sprake van een overmatig gebruik van de kauwspieren, ook wel hyperactiviteit genoemd.

Hoe kom je erachter dat je knarst?

Een aanwijzing dat je knarst is meestal dat jouw kiezen of kauwspieren pijnlijk worden. Het kan ook dat je partner je er op wijst dat je ‘s nachts wel heel erg veel kabaal maakt door het knarsen. Ook kan de tandarts het signaleren, doordat hij/zij een abnormale slijtage aan jouw gebit waarneemt.

Waardoor ontstaat tandenknarsen?

Vroeger werd gedacht dat tandenknarsen ontstond door de vorm van tanden en kiezen en de manier waarop deze op elkaar bijten. Tegenwoordig denkt men echter dat centrale zenuwstelsel van invloed is.

Zo worden slaapstoornissen in verband gebracht met nachtelijk knarsen.

Erfelijke factoren spelen ook een rol (40-60%!), verder beïnvloeden zaken als stress, roken en alcoholgebruik het voorkomen ervan. Bij rokers wordt knarsen 2x vaker geconstateerd.

Bepaalde medicijnen worden momenteel ook in verband gebracht met knarsen.

Bepaalde ziekten in het centrale zenuwstelsel worden ook in verband gebracht met knarsen.

De oorzaak van knarsen is multifactorieel: Er is geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar; doch er zijn diverse factoren, zoals genoemd, die het optreden en verloop van de “aandoening” bepalen.

Wat kun je zelf doen?

Vermijdt extra slijtage van je gebit door zure dranken.

Als je overdag knarst, probeer hiervan bewust te worden en het klemmen van de kaken te vermijden.

Wat kunnen wij voor je doen?

  • Een zogeheten ‘bitje’ (of ‘splint’), dat gedurende de nacht wordt gedragen dat verdere schade aan het gebit voorkomt;
  • het opnieuw opbouwen van afgesleten kiezen met behulp van composiet;
  • kronen plaatsen;
  • orthodontie (een beugel) kan eveneens in specifieke gevallen een oplossing bieden, dit eventueel in combinatie met het ‘witte’ vulmateriaal;
  • we kunnen je doorverwijzen naar een osteopaat, kaakchirurg of kaakfysiotherapeut;
  • we kunnen je ook adviseren een afspraak te maken bij de huisarts. Dit omdat het knarsen ook veroorzaakt kan worden door stress.

Raadpleeg altijd jouw tandarts, die je kan adviseren, helpen en eventueel doorverwijzen naar therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze problematiek!

Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken