Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is nodig om een ontstoken en/of afgestorven zenuw, die acute pijnklachten of zwelling geeft te verwijderen. In principe kunnen we de behandeling omschrijven in drie stappen.

  • De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Nadat deze geheel is ingewerkt, boort de tandarts een opening naar de (ontstoken/dode) zenuw toe. De zenuw wordt dan pijnloos verwijderd.
  • Bij de volgende stap worden de kanalen door de tandarts gedesinfecteerd en gereed gemaakt en vormgegeven door middel van vijltjes. Dit wordt gedaan om uiteindelijk de kanalen definitief te kunnen afsluiten met rubberen stiftjes om zo het genezingsproces op gang te laten komen.
  • Nu de wortelkanalen zijn gevuld kan de kies afgesloten worden door middel van een mooie witte vulling.

 

In sommige gevallen is het nodig om een verstevigende pin te plaatsen en daarmee houvast voor de vulling te creëren. Echter is het zo dat een tand of kies die geen zenuw meer heeft, sneller kan breken. Het is daarom mogelijk dat jouw tandarts je zal aanraden om in een eventueel later stadium een kroon te laten plaatsen.

Nu de tand of kies definitief gesloten is en de oorzaak van de pijn weg is, kan de tand of kies geleidelijk herstellen. De eerste paar dagen kan dit nog wat gevoelig zijn.

Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken