Verstandskiezen

Verstandskiezen vormen vroeg of laat de aanleiding voor veel problemen. Soms moet een verstandskies er direct uitgehaald worden. Maar de tandarts kan je ook adviseren om de verstandskies alvast te laten verwijderen om problemen in de toekomst te voorkomen. Uit angst voor de behandeling en pijn schuiven veel mensen dit voor zich uit.

Het doorbreken

De verstandskies is de derde grote kies achterin de mond en breekt gemiddeld tussen de leeftijd van 18 en 25 jaar door. Soms breken verstandskiezen niet of niet volledig door. Vaak komt dat dan doordat er te weinig ruimte is. Er zijn ook gevallen waarin de verstandskies niet doorbreekt terwijl er op het oog geen belemmering is. Dit wordt retentie genoemd.

Over het algemeen breekt de verstandskies in de onderkaak moeizamer door en veroorzaakt meer klachten.

Waarom worden verstandskiezen verwijderd?

Er zijn meerdere redenen waarom de tandarts je kan adviseren om de verstandskies te verwijderen:

  • Ontsteking van het tandvlees wat vaak gedeeltelijk over de verstandskies heen ligt;
  • niet geheel doorbreken of scheef doorbreken, waardoor ze niet goed schoongehouden kunnen worden en/of er niet meer goed dichtgebeten kan worden en er soms op de wang gebeten wordt;
  • tandbederf;
  • tandvleesontsteking (parodontitis) met botverlies rondom de verstandskies;
  • voorkomen van (verdere) beschadiging van de kies ervoor, doordat de verstandskies er tegenaan duwt, of door bijvoorbeeld de aanwezigheid van tandbederf en/of een tandvleesontsteking;
  • voorkomen van het ontstaan van een cyste of zelfs tumor, hoewel de kans hierop gelukkig klein is.

 

Voorkomen van problemen

Bij verstandskiezen die mogelijk problemen gaan opleveren, zal de tandarts je adviseren om de kies te laten verwijderen, uit voorzorg en ter voorkoming van ergere problemen. Het beste is om dit zo vroeg mogelijk te doen, dus nog voordat de problemen zijn ontstaan. En bij voorkeur op jongere leeftijd, omdat de wond dan beter geneest. Het is onverstandig te wachten tot er toch problemen ontstaan. Het verwijderen van de kies kan bemoeilijkt worden, bijvoorbeeld omdat de mond niet meer ver genoeg open kan of omdat verdoven door een ontsteking niet meer goed mogelijk is.

De behandeling

Verstandskiezen die goed zijn doorgekomen en die met een tang beetgepakt kunnen worden, kan de tandarts in de meeste gevallen zelf verwijderen. De tandarts zal je zeer goed verdoven, maar toch zul je in de meeste gevallen enkele dagen napijn hebben.

Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken