Apexresectie

Wanneer de zenuw in een tand of kies doodgaat, veroorzaken de afvalproducten ervan in het omliggende kaakbot een ontsteking. Daarom moet het kanaal in de tand of kies, waarin de zenuw liep, schoongemaakt worden en afgesloten worden met een vulling tot in de wortelpunt. Deze behandeling heet een zenuwbehandeling, kanaalbehandeling, of "endo". Desondanks komt het voor dat er toch een ontsteking ontstaat in het bot. In dat geval kan deze ontsteking chirurgisch schoongemaakt worden en de wortelpunt van onderaf worden gesloten. Deze behandeling heet een apexresectie of (chirurgische) wortelpuntbehandeling.

Wanneer een apexresectie?

Een ontsteking in het bot merk je vaak door pijn (zelfs als de tand of kies "dood" is) precies op de plaats van de ontsteking. Soms ontstaat na enige tijd zwelling van het tandvlees naast die tand of kies. Nog later kan er een bultje op de zwelling ontstaan die openspringt, waaruit af en toe pus loopt. Dat bultje blijft dan meestal bestaan. Maar soms merk je er ook niet veel van en ontdekt de tandarts het bultje (fistel). Indien er nog geen wortelkanaalbehandeling gedaan is, moet dat eerst gebeuren. Daarvoor zorgt de tandarts. Indien er al een wortelkanaalbehandeling gedaan is, kan de tandarts beslissen om deze opnieuw te doen, of om voor een apexresectie te kiezen als de ontsteking groter is en niet weggaat.

Behandeling

Een apexresectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Daarna voel je wel dat er behandeld wordt, maar je voelt geen scherpe of diepe pijn; het is immers verdoofd. Indien je toch nog iets voelt, kan er extra verdoofd worden. Vervolgens wordt er een sneetje in het tandvlees gemaakt, wordt het tandvlees opzij geschoven en een gaatje van opzij door het bot naar de ontstoken wortelpunt geboord. Dat trilt een beetje, maar doet ook geen pijn. Vervolgens wordt de ontstoken wortelpunt verwijderd en wordt het wortelkanaal "van onderaf" schoongemaakt, bijvoorbeeld met een ultrasoon trilapparaat met waterspoeling. Daarna wordt een vulling "van onderaf" in het wortelkanaal aangebracht en wordt de wond gehecht. Tenslotte wordt een controle röntgenfoto gemaakt van de tand of kies.

De gehele behandeling wordt steriel uitgevoerd in een speciaal hiervoor ingerichte behandelkamer. Ook de cliënt wordt met uitzondering van het gelaat, steriel afgedekt.

Na de operatie

Je krijgt een recept mee voor een mondspoeling en gel en eventueel een pijnstillers. Na ongeveer een week wil de tandarts je weer zien voor een nacontrole en worden de hechtingen verwijderd.

Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken