Bacteriën in de mond kunnen een tand of kies beschadigen. Indien deze beschadiging het glazuur en tandbeen van die tand of kies aantast, spreken wij van cariës. Met andere woorden: gaatjes. Door goede preventie is cariës in een kies of tand te voorkomen. Bij Carnisse Mondzorg hechten wij bijzonder veel aan preventie. De focus van de mondzorg bij iedere cliënt ligt op optimale preventie. Voorkomen is in de mond beter dan genezen. Onze (paro)preventie-assistenten, mondhygiënisten en tandartsen werken bij iedere cliënt aan een individueel preventieplan.
Fluorideren
Fluoride is een natuurlijk stof. Deze stof helpt om gaatjes te voorkomen. Fluoride maakt jouw tanden of kiezen een stuk minder kwetsbaar voor zuren en bacteriën. Daarom adviseren wij bij Carnisse Mondzorg om altijd te poetsen met een fluoride tandpasta. Dit mag al bij het doorkomen van de eerste tandjes met speciale kindertandpasta met fluoride.
Naast het gebruik van een fluoridetandpasta kan jouw behandelaar adviseren om een fluoridebehandeling uit te voeren. Vaak gebeurt dit bij een periodieke controle. Door middel van bitjes wordt een speciale fluoride gel een aantal minuten aangebracht op de tanden en kiezen.
Sealen
Sealen biedt bescherming tegen gaatjes. Het woord is afgeleid van het Engelse ‘to seal’ dat afdichten of verzegelen betekent. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van de groefjes en putjes in tanden en kiezen. Het sealen gebeurt meestal met een kunststoflak. Deze kan transparant of geelwit zijn.
Waarom wordt er geseald Er wordt geseald om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Sealen beschermt de kiezen op plaatsen die het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen die groefjes moeilijk schoonpoetsen. Meestal wordt er geseald kort nadat een blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.
Hoe verloopt de behandeling?
- Schoonmaken - Allereerst wordt de kies goed schoongemaakt met een borsteltje of een instrument.
- Etsen - Om de lak goed te laten hechten worden de groefjes en putjes in het glazuur met een zure vloeistof of gel wat opgeruwd (geëtst). Dit wordt meestal met een spuitje of een kwastje opgebracht nadat de kies droog is geblazen.
- Spoelen - De zure vloeistof of gel wordt na een korte inwerktijd met water uit de lucht-/ waterspuit weggespoeld. Het water wordt opgezogen door de speekselzuiger.
- Drogen - Speeksel verhindert dat de lak aan de kies hecht. Daarom houdt de behandelaar de kies met wattenrolletjes en een speekselzuiger droog, zodat er geen speeksel bij de kies kan komen. (Soms wordt een dun rubber lapje om de hele kies of om meerdere kiezen gespannen. Zo’n lapje wordt ook wel rubberdam genoemd. Het lapje wordt op zijn plaats gehouden door een ringetje. Dat ringetje drukt soms iets op het tandvlees, maar dat went meestal snel). Daarna wordt de kies met de luchtspuit goed droog geblazen.
- Sealen - Nu kan de kunststoflak met een instrument of kwastje op de kies worden aangebracht. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.
- Verharden - van de lak De lak wordt hard gemaakt door er met een lamp met blauw licht op te schijnen. Soms wordt een oranje schermpje gebruikt om de ogen tegen het blauwe licht te beschermen. Tenslotte controleert de behandelaar of de lak goed op zijn plaats zit.
Wat zijn de voordelen van sealen? Het grootste voordeel is dat er in de gesealde vlakken van kiezen minder kans op gaatjes is.
Wat zijn de nadelen van het sealen? Na afloop van de behandeling kan de lak soms even een beetje vies smaken. Bij het dicht bijten voelen de kiezen aanvankelijk een beetje vreemd. Dit gevoel verdwijnt vanzelf. Verder zijn er geen nadelen.
Hoe ervaren kinderen sealen? Kinderen ervaren het sealen vaak als een échte behandeling, maar de meeste kinderen verdragen het goed.
Wat is voor mijn kind belangrijk om te weten? Jonge kinderen hebben meestal moeite om hun mond langere tijd open te houden. Het is aan te raden uw kind te vertellen hoe de behandeling verloopt.
Moeten de kiezen van elk kind worden geseald? Nee, er wordt alleen geseald als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes ontstaan. Jouw tandarts of mondhygiënist kan je hierover adviseren.
Moet ik nog ergens op letten bij het tandenpoetsen? Nee, je kunt gewoon met een fluoride houdende tandpasta blijven poetsen, waarbij je ook de gesealde vlakken gewoon mee poetst.
Hoe lang gaat de kunststoflak mee? De kunststof die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. De tandarts controleert de aanwezigheid elke keer bij de periodieke controle. Is er wat materiaal verdwenen, dan kan dit worden aangevuld.
Professionele gebitsreiniging
Deze bestaat uit het verwijderen van tandsteen en het polijsten van de tanden en/of kiezen. Als plaque niet goed wordt weggepoetst, gaat dit op den duur verkalken en ontstaat er tandsteen. Tandsteen kan tandvleesproblemen veroorzaken en zal daarom door de tandarts of (paro)preventie assistent of mondhygiënist worden verwijderd.
Tandsteen verwijderen kan handmatig worden gedaan met een soort haakje dat het tandsteen ‘wegkrabt’, of met een apparaat dat een ultrasone beweging produceert. De ultrasone beweging trilt het tandsteen los, wat daarna met water wordt weggespoeld.
Indien de plaque nog niet zodanig verkalkt is dat er tandsteen is gevormd, zal de behandelaar het gebit polijsten. De plaque wordt dan met een soort elektrisch borsteltje met een grove tandpasta weggepoetst. Hiermee wordt voorkomen dat zich tandsteen vormt met alle mogelijke problemen van dien.
Mondhygiëne instructie
Bacteriën kunnen tandvleesproblemen en cariës veroorzaken. Door middel van goede, individueel aangeleerde mondhygiëne, worden voedselresten adequaat verwijderd waardoor bacteriën minder ‘eten’ krijgen en minder schadelijk zijn.
Voedingsinstructie
Met de juiste voeding krijgen bacteriën minder kans dit te verwerken en zo gaatjes en tandvleesproblemen te veroorzaken. Indien nodig wordt een exacte voedingsanamnese afgenomen en geanalyseerd of er wellicht door aanpassingen in het drink- of eetgedrag verbeteringen kunnen worden bereikt.
Bacteriologisch onderzoek
De CRT buffer test (Vivadent test) Indien nodig, wordt deze test uitgevoerd. Met deze CRT® buffer test kunnen wij zien of het speeksel in staat is zuren te neutraliseren die schadelijk zijn voor uw tanden. Het is zeer belangrijk deze informatie te verzamelen, zo vroeg mogelijk en op regelmatige basis.
Na het uitvoeren van de CRT® buffer test wordt standaard de CRT® bacterie test uitgevoerd
De CRT bacterie test (Vivadent test) De CRT® bacterie test geeft informatie over het aantal Streptokokken Mutans en Lactobacillen in uw speeksel. Deze test wordt uitgevoerd als dat nodig is. Streptokokken Mutans en Lactobacillen zijn micro-organismen die een beslissende rol spelen in de ontwikkeling van cariës. Ze kunnen schade aanrichten aan zowel gezonde als gerestaureerde tanden. Daarom is het zeer belangrijk om informatie over het bestaan van deze micro-organismen te verzamelen, zo vroeg mogelijk en op regelmatige basis.
Nadat beide testen eventueel zijn uitgevoerd worden de resultaten en het behandelplan uitgebreid met jou besproken.