Gevoelige tanden

Tanden worden gevoelig doordat het tandvlees terugtrekt, doordat het glazuur is afgesleten, of door overbelasting door bijvoorbeeld knarsen. Het onderliggende dentine komt dan bloot te liggen. Prikkels van buitenaf kunnen zo de zenuw in de tandpulpa bereiken.
Elke slok of hap van iets kouds, warms, zoets of zuurs leidt tot een pijnscheut.

Gelukkig kun je er ook zelf iets aan doen!

De meest voorkomende oorzaken

Teruggetrokken tandvlees kan veroorzaakt worden door ophoping van tandplaque en tandsteen. Het tandvlees raakt geïrriteerd en trekt terug. De tandhals ligt nu bloot en is vatbaar voor slijtage en pijnprikkels.
Dit leidt tot overgevoeligheid. Ook door verkeerd poetsen of een te harde tandenborstel kan het tandvlees zich terugtrekken en kan het glazuur afslijten.

De oplossing

Dit kunt je eraan doen:

  • Gebruik een andere, minder harde tandenborstel.
  • Leer de verkeerde poetsgewoontes af. Uiteraard helpen wij je hierbij.
  • Gebruik een andere tandpasta, vaak helpt dit. Kies een pasta speciaal voor gevoelige tanden.
  • Als de gevoeligheid van jouw tanden na enkele weken niet is verminderd, raadpleeg dan jouw tandarts of mondhygiënist.

 

Vijf extra tips voor jouw (gevoelige) tanden:

  • Spoel je mond niet na, na het tandenpoetsen, alleen uitspugen en eventueel een keer naspoelen met een beetje water of mondwater is voldoende.
  • De belangrijkste poetsbeurt is ’s avonds, voor het slapen gaan. Je mond blijft dan ongeveer 8 uur schoon, bovendien kunnen de actieve bestanddelen van jouw tandpasta in de rustperiode goed inwerken.
  • Breng voor het slapen gaan met de vingertoppen een beetje tandpasta aan op de gevoelige tanden.
  • Beperk het gebruik van hele zure drankjes, zoals sinaasappelsap, tonic en cola. De zuren, inclusief het koolzuur dat in veel frisdranken zit, lossen het glazuur op de lange termijn op. Door deze erosie kunnen ook nieuwe delen van je tanden gevoelig worden.
  • Het beschermende laagje rond de tandhalzen wordt langzaam opgebouwd door bijvoorbeeld te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden, maar weer afgebouwd als je stopt. Wil je blijvende bescherming, dan kun je het beste blijven poetsen met een geschikte tandpasta.

 

Jouw tandarts of mondhygiënist kan je de juiste informatie verstrekken en helpen bij de geschikte oplossing. Na zorgvuldige diagnose kan jouw tandarts eventueel een sterke fluoridegel als recept meegeven.

Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken