Orthodontie – Carnisse Mondzorg – Barendrecht
Header afbeelding

Orthodontie

Blij met een beugel

Staan de tanden van uw kind scheef, te ver naar voren of juist naar achteren? Of ervaart u zelf hinder van een onregelmatig gebit? Een behandeling met een beugel kan ervoor zorgen dat de tanden weer recht komen te staan.

Beugelbehandeling

Ook als er te weinig ruimte is in de mond of tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan een beugel de oplossing zijn. Vaak is er een combinatie van verkeerde kaakgroei en een onregelmatige stand van het gebit. Een beugelbehandeling, ook wel een orthodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd door een orthodontist of een tandart voor orthodontie.

Kennismaking met de orthodontist

Het eerste bezoek is om kennis met elkaar te maken, maar ook om te bekijken of een orthodontische behandeling op korte termijn al wenselijk is, of dat deze pas op een later tijdstip gestart kan worden. Als uit dit eerste onderzoek naar voren komt dat een behandeling op korte termijn nuttig is, worden er vervolgafspraken gemaakt.

Situatie in de mond vastleggen

Voor het maken van een behandelplan is een uitgebreid onderzoek nodig. Tijdens het eerste consult wordt de situatie in de mond vastgelegd, maar ook de situatie van het bot en de kaakgroei is belangrijk bij het opstellen van het behandelplan. Daarom maken we röntgenfoto’s, gebitsmodellen (het zogenoemde ‘happen’) en kleurenfoto’s.

Actieve behandeling

Nadat alle gegevens zijn verzameld, bestudeert de orthodontist deze en maakt een behandelplan. Tijdens een volgende afspraak wordt dit plan met uw kind en/of met u besproken en krijgt u uitleg over de actieve behandeling: de te gebruiken beugel(s), de te verwachten behandelduur, de tarieven en de huisregels omtrent afspraken en betalingen.

Plaatsing van de beugel

Elke behandeling begint met het plaatsen van de beugel: een losse beugel, een nachtbeugel, een buitenbeugel, een slotjesbeugel, allerlei soorten bestaan er. Natuurlijk is er van tevoren besproken welk type geplaatst zal worden. Daarna is er, afhankelijk van het type beugel, eens in de vier, zes of meer weken een controlevisite nodig. De beugel wordt dan gecontroleerd en geactiveerd (bijgesteld.)

Controle-afspraken

Het stipt nakomen van de controle-afspraken is van groot belang voor een succesvolle behandeling: elke verzuimde afspraak leidt tot verlenging van de behandeling. Afspraken kunnen helaas niet altijd buiten school- en werktijd plaatsvinden. De uiteindelijke duur van een behandeling kan van tevoren niet exact worden bepaald, maar reken gemiddeld op anderhalf tot twee jaar.