Mondhygiëne

Elektrisch poetsen

Er zijn twee soorten elektrische tandenborstels, jouw behandelaar kan je advies geven over welke het beste past bij jouw persoonlijke situatie:

 • Sonische borstel (zijwaartse heen en weer gaande beweging).
 • Roterende tandenborstels (ronddraaiende beweging).

Net als een handtandenborstel is het belangrijk dat je goed let op de haren van de borstel. Onze voorkeur gaat uit naar een zachte borstel en zodra de haren uit elkaar gaan staan, is de borstel aan vervanging toe. 

Instructie elektrisch poetsen

Met een elektrische tandenborstel volg je de vorm van jouw tanden en kiezen. Je plaatst de borstelkop net over de rand van het tandvlees op jouw tand of kies. Houdt de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. Je maakt dus GEEN poetsbeweging! Dit doet de tandenborstel voor je. Ga zo door bij iedere tand of kies en vergeet niet: Binnenkant, Buitenkant & Bovenkant. 

Stokeren

Een tandenstoker gebruik je om tussenruimtes te reinigen. Een goede tandenstoker is van hout en heeft een platte kant. Jouw behandelaar kan je adviseren over het juiste formaat en soort tandenstoker. In het begin is het gebruik van een tandenstoker soms lastig. Het kan zelfs zeer doen en jouw tandvlees kan bloeden. Het tandvlees bloedt, omdat het waarschijnlijk ontstoken is. Indien je de stoker dagelijks gebruikt, zul je merken dat de ontsteking verdwijnt en het bloeden afneemt en het stokeren steeds minder pijnlijk is. 

Instructie

 1. Je houdt de stoker tussen de wijsvinger en duim. Met de andere vingers kun je steunen.
 2. Maak de punt van de stoker nat, zodat deze minder snel zal afbreken.
 3. Zet de smalle en platte kant op het tandvlees en breng deze tussen de tanden en/of kiezen. Doe dit zo recht mogelijk.
 4. Voorkom dat je in je tandvlees prikt. Gebeurt dit toch? Houdt dan de stoker iets schuin van het tandvlees af.
 5. Duw de tandenstoker stevig tussen de tanden en kiezen en wissel af en toe van richting (X).
 6. Je kunt je mond iets meer sluiten wanneer je achterin de stokers gebruikt. Hierdoor verminder je spanning op de wang.

Rageren

Met ragers, ook wel interdentaal borstels genoemd, kun je de ruimtes tussen jouw tanden schoon maken.

Gebruik altijd een rager in de juiste dikte. Het kan zijn dat je meerdere ragers in verschillende diktes nodig hebt voor uw gebit. Jouw behandelaar kan je hierin adviseren. In het begin is het gebruik van een rager soms lastig. Het kan zelfs zeer doen en je tandvlees kan bloeden. Het tandvlees bloedt, omdat het waarschijnlijk ontstoken is. Indien je de rager dagelijks gebruikt, zul je merken dat de ontsteking verdwijnt en het bloeden afneemt en het rageren steeds minder pijnlijk is.  

Instructie

 1. De rager houd je tussen uw duim en wijsvinger. Duw de rager vanaf de buitenzijde tussen de tanden en kiezen. Met de andere vingers kun je steunen.
 2. Voorkom dat je met de metalen kern jouw tanden of tandvlees raakt. Buig de rager indien nodig, om goed tussen de ruimtes achterin te kunnen.
 3. Voorkom dat je in het tandvlees prikt door de rager schuin te houden. Het puntje van het tandvlees af.
 4. Beweeg de rager een paar keer heen en weer.

 

Flossen

Er zijn verschillende soorten floss verkrijgbaar, overleg altijd met jouw behandelaar welk type het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Voorbeelden van verschillende soorten floss zijn:

 • Flossdraad, beschikbaar in verschillende dikten en met of zonder wax-laag
 • Floss tape
 • Flossboog

In het begin is het gebruik van floss soms lastig. Het kan zelfs zeer doen en jouw tandvlees kan bloeden. Het tandvlees bloedt, omdat het waarschijnlijk ontstoken is. Indien je de floss dagelijks gebruikt, zul je merken dat de ontsteking verdwijnt en het bloeden afneemt en het flossen steeds minder pijnlijk is.

Instructie

 1. Wikkel de uiteinden van de floss om de middelvinger, zorg dat dit niet te strak zit. 
 2. Houdt ongeveer 3 cm tussen beide vingers aan draad over.
 3. Met je duim en wijsvinger kun je de floss vastpakken.
 4. Je spant de floss strak om de tand of kies heen en kunt met een zagende beweging de tussenruimten goed schoon maken.
 5. Met de andere vingers kun je steunen.
 6. Met een zagende beweging haal je de floss weer terug.
 7. Ga zo door bij alle andere tanden en kiezen
Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken