Kronen & bruggen

Kroon

Een kroon is een opgebakken porseleinen kapje dat de tandarts over een afgeslepen tand of kies of implantaat heen plaatst. Een kroon raadt de tandarts aan in het geval de tand of kies:

  • Te weinig houvast heeft voor een vulling
  • Er een wortelkanaalbehandeling heeft plaatst gevonden, waardoor een tand of kies bros kan worden en een kroon stevigheid kan bieden voor de tand of kies en wortels
  • De tand of kies helemaal uit vullingsmateriaal bestaat en de kans om breken groot is

 

Ook is het mogelijk om door middel van een kroon een tand of kies, die bijvoorbeeld verkleurd is of geen mooie vorm of stand heeft, te verfraaien.

 

Brug

Een brug wordt gemaakt indien er sprake is van één of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen. Deze zit vast aan twee of meer pijlers. Deze pijlers kunnen ook implantaten zijn en zitten aan weerszijden van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen en een tussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd.

 

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • Om het kauwvermogen te verbeteren
  • Verbetering van het uiterlijk
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien

 

De behandeling:

De tandarts of assistente zal de tand of kies eerst verdoven. Nadat de verdoving goed is ingewerkt zal de tandarts de tand of kies eerst omslijpen en verlagen. Zodra dat gedaan is plaatst de tandarts of assistente een draadje tussen de tand en tandvlees, dit wordt gedaan om een ruimte te creëren tussen de tand en het tandvlees om daarvan een goede scan te maken, zodat de aansluiting van de kroon perfect passend is op de tand of kies. Nadat het draadje enkele minuten heeft ingewerkt, wordt het draadje verwijderd. De tandarts of assistente kan nu een scan maken van de omslepen tand of kies. Nadat de scan is gemaakt, zal er in de meeste gevallen een tijdelijke noodkroon vervaardigd worden. Alle informatie van de gemaakte scan van de tand of kies wordt naar ons tandtechnisch laboratorium gestuurd en daar zal de kroon vervaardigd worden. Na 10 á 12 werkdagen zal de kroon geplaatst worden.

Bij de afspraak voor het plaatsen van een kroon zal eerst de noodkroon verwijderd worden en de omslepen tand of kies vrij van cement worden gemaakt. Hierna zal de kroon eerst gepast worden. Past de kroon goed dan zal de kroon met definitief cement geplaatst worden.

Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken