Sealen

Sealen

Sealen biedt bescherming tegen gaatjes. Het woord is afgeleid van het Engelse ‘to seal’ dat afdichten of verzegelen betekent. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van de groefjes en putjes in tanden en kiezen. Het sealen gebeurt meestal met een kunststoflak. Deze kan transparant of geelwit zijn.

Waarom wordt er geseald Er wordt geseald om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Sealen beschermt de kiezen op plaatsen die het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen die groefjes moeilijk schoonpoetsen. Meestal wordt er geseald kort nadat een blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.

Hoe verloopt de behandeling?

  • Schoonmaken - Allereerst wordt de kies goed schoongemaakt met een borsteltje of een instrument.
  • Etsen - Om de lak goed te laten hechten worden de groefjes en putjes in het glazuur met een zure vloeistof of gel wat opgeruwd (geëtst). Dit wordt meestal met een spuitje of een kwastje opgebracht nadat de kies droog is geblazen.
  • Spoelen - De zure vloeistof of gel wordt na een korte inwerktijd met water uit de lucht-/ waterspuit weggespoeld. Het water wordt opgezogen door de speekselzuiger.
  • Drogen - Speeksel verhindert dat de lak aan de kies hecht. Daarom houdt de behandelaar de kies met wattenrolletjes en een speekselzuiger droog, zodat er geen speeksel bij de kies kan komen. (Soms wordt een dun rubber lapje om de hele kies of om meerdere kiezen gespannen. Zo’n lapje wordt ook wel rubberdam genoemd. Het lapje wordt op zijn plaats gehouden door een ringetje. Dat ringetje drukt soms iets op het tandvlees, maar dat went meestal snel). Daarna wordt de kies met de luchtspuit goed droog geblazen.
  • Sealen - Nu kan de kunststoflak met een instrument of kwastje op de kies worden aangebracht. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.
  • Verharden - van de lak De lak wordt hard gemaakt door er met een lamp met blauw licht op te schijnen. Soms wordt een oranje schermpje gebruikt om de ogen tegen het blauwe licht te beschermen. Tenslotte controleert de behandelaar of de lak goed op zijn plaats zit.

Wat zijn de voordelen van sealen? Het grootste voordeel is dat er in de gesealde vlakken van kiezen minder kans op gaatjes is.

Wat zijn de nadelen van het sealen? Na afloop van de behandeling kan de lak soms even een beetje vies smaken. Bij het dicht bijten voelen de kiezen aanvankelijk een beetje vreemd. Dit gevoel verdwijnt vanzelf. Verder zijn er geen nadelen.

Hoe ervaren kinderen sealen? Kinderen ervaren het sealen vaak als een échte behandeling, maar de meeste kinderen verdragen het goed.

Wat is voor mijn kind belangrijk om te weten? Jonge kinderen hebben meestal moeite om hun mond langere tijd open te houden. Het is aan te raden uw kind te vertellen hoe de behandeling verloopt.

Moeten de kiezen van elk kind worden geseald? Nee, er wordt alleen geseald als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes ontstaan. Jouw tandarts of mondhygiënist kan je hierover adviseren.

Moet ik nog ergens op letten bij het tandenpoetsen? Nee, je kunt gewoon met een fluoride houdende tandpasta blijven poetsen, waarbij je ook de gesealde vlakken gewoon mee poetst.

Hoe lang gaat de kunststoflak mee? De kunststof die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. De tandarts controleert de aanwezigheid elke keer bij de periodieke controle. Is er wat materiaal verdwenen, dan kan dit worden aangevuld.

Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken