Iedereen wil graag een mooi gebit met rechte tanden. Maar wat nog belangrijker is: tanden en kiezen die recht op elkaar staan, zijn beter te reinigen. En goed kunnen reinigen is belangrijk voor het behoud van het gebit op de langere termijn. Ook kunnen we met goed aansluitende tanden voorkomen dat u kaakgewrichtsklachten krijgt.

Wij vinden het van groot belang dat het gebit van kinderen op 8-jarige leeftijd gecontroleerd wordt op mogelijke scheefgroei op latere leeftijd. Als kinderen nog jong zijn, valt er nog makkelijk veel te corrigeren met een beugel. Vandaar dat wij u zullen adviseren om uw kind, ook als het ogenschijnlijk geen beugel nodig heeft, hierop te laten controleren. Indien een orthodontische behandeling onnodig blijkt, brengen wij dit consult niet bij u in rekening.

Maar ook als u al volwassen bent, behoort een recht en regelmatig gebit nog steeds tot de mogelijkheden.

Er zijn verschillende soorten beugels. Welke beugel bij uw persoonlijke situatie past, is afhankelijk van meerdere factoren. Wij starten het traject altijd met een eerste consult. We maken dan graag even kennis met u en bekijken de beginsituatie.

Werkwijze

  • Eerste consult
    Tijdens het eerste consult maken we graag even kennis met u. We werpen een eerste blik en zullen uiteraard onze bevindingen met u delen. Om uw situatie goed te kunnen beoordelen, maken we een vervolgafspraak voor een nader onderzoek. U krijgt een kostenoverzicht mee betreffende het nader onderzoek. U bent in de gelegenheid om uw verzekeraar te informeren met betrekking tot de eventuele vergoeding.
  • Nader onderzoek
    Tijdens dit onderzoek worden er röntgenopnamen en gipsmodellen van uw gebit gemaakt. Aan de hand van de analyse van de foto’s met de gebitsmodellen stellen we een persoonlijk behandelplan voor u op.
  • Bespreken van het behandelplan
    Tijdens het bespreken van het behandelplan, bespreken we met u de mogelijkheden betreffende de beugelbehandeling. Ook dit keer brengen wij u op de hoogte van de geschatte kosten. Uiteraard bent u in de gelegenheid vragen te stellen.
  • Als u dit wenst, plannen we een vervolgafspraak om de orthodontische behandeling te starten.

De tijdsduur van de actieve behandeling is afhankelijk van meerdere factoren, zoals groei en ontwikkeling van de kaken en gelaat, de tandontwikkeling en de medewerking van de patiënt. Daarom kunnen we hier geen exacte tijdsduur voor geven.

Als we ‘vaste beugel’ bij u of uw kind plaatsen, is een maandelijkse controle gewenst. Tijdens die controle kijken we naar de voortgang en mondhygiëne. Eventueel worden er aanpassingen gedaan aan de beugel, om het proces voort te zetten. Ook adviseren wij alle patiënten met een beugel om elke 3 maanden een afspraak te maken bij onze preventie-assistente. Ons preventieprotocol voor orthodontiepatiënten is er op gericht om de mondgezondheid te waarborgen.

Als u meer informatie over dit onderwerp wilt, kunt u uiteraard terecht bij uw tandarts.

Resultaat en nazorg

Door het vastzetten met een ‘dun draadje’ en/of door gebruik te maken van een doorzichtig plaatje na afronding van de behandeling, blijven de tanden recht staan en wordt verhinderd dat ze hun ‘oude’ positie weer innemen.

Een goede preventie is natuurlijk ook noodzakelijk. Tijdens de orthodontische behandeling besteden we hier uitgebreid aandacht aan.

Alle patiënten die een orthodontiebehandeling hebben ondergaan, volgen bij ons het zogenaamde ‘orthopreventieprotocol’. Hiermee zorgen we ervoor dat we, door bacteriologisch onderzoek, mondhygiëne, instructies, voedingsanamnese, professionele regelmatige gebitsreiniging, röntgenonderzoek en fluoridering, het risico op gaatjes minimaliseren.

Metalen brackets

Keramische brackets

Airaligner/onzichtbare beugel

De Hyrax