Wat is een brug? En waarom wordt een brug gemaakt?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden of kiezen.
Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op de pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. De dummy bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen, die op de plaats van de open ruimte komen.

Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig kunt hebben:

 • om beter te kunnen kauwen;
 • verbetering van het uiterlijk;
 • om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Welke soorten bruggen zijn er?

Er bestaan gewone bruggen, vrij-eindigende bruggen en etsbruggen.

Bij een gewone brug bevinden zich aan weerszijden van de open ruimte pijlers. Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

Voor een etsbrug hoeft er nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen.

Een etsbrug is aan te bevelen wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nog goed zijn.

De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm aan de binnenzijde van de tanden geplakt.

Na het vastlijmen van de brug zijn de bevestigingsplaatjes niet zichtbaar.

Een etsbrug kan ook functioneren als een tijdelijke voorziening, bijvoorbeeld als het de bedoeling is om later implantaten aan te brengen. Een groot voordeel van een etsbrug is dat hij altijd, zonder schade aan te richten, kan worden verwijderd.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

Keramiek?

Dit materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. Keramische kronen kunnen door een verbeterde techniek in veel situaties worden toegepast. Het risico van een breuk bestaat, maar is klein.

Metaal?

Vaak wordt metaal bij kronen en bruggen gebruikt.
Het voordeel van dit materiaal is, dat het zeer sterk en slijtvast is. Er wordt meestal een goud- of zilverkleurige goudlegering gebruikt. Vanwege de kleur wordt metaal alleen achter in de mond gebruikt.

Metaalkeramiek?

Hierbij vormt het metaal de basis voor de kroon of brug. Omwille van het uiterlijk zit over (een gedeelte van) het metaal een buitenlaag van tandkleurig keramiek.

Waaruit bestaat een behandeling voor een kroon of brug?

De behandeling van een kroon of brug verloopt in een aantal stappen. Hiervoor zult u tenminste twee keer bij uw tandarts terug moeten komen. Zo nodig wordt plaatselijk een verdoving gegeven.
Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer twee weken.

De behandeling in stappen:

 1. Afslijpen van de tand of kies
  Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is
  om een kroon of brug te maken.
 2. Afdruk maken
  Vervolgens wordt een afdruk gemaakt van de hele kaak of het gedeelte waarin zich de
  afgeslepen kies bevindt. Daarvoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. In de afdruk die zo ontstaat, wordt later in een tandtechnisch laboratorium gips gegoten. Zo ontstaat een gipsmodel, waarop uw kroon of brug wordt gemaakt.
  Wij maken ook gebruik van de iTero. Hierdoor hoeft er geen afdruk gemaakt te worden in uw mond. De tandarts maakt een driedimensionale scan met het apparaat en stuurt de gegevens door naar het tandtechnisch laboratorium.
  Voordelen van de iTero:
  • Kwaliteitsverbetering pasvorm van kroon- en brugwerk.
  • Comfortabeler en sneller.
  • Hygiënischer en milieuvriendelijker.
 3. Beetregistratie
  Met de beetregistratie wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak op elkaar passen. Bovendien is hiervoor een afdruk van de tegenovergelegen kaak noodzakelijk.
 4. Kleur bepalen van de kroon of de brug
  Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag.
  Voor het bepalen van de kleur moet rustig de tijd worden genomen. Uw tandarts kan u hierin adviseren. Uiteindelijk beslist de tandarts samen met u (en in sommige gevallen de tandtechnicus) over de kleur die uw kroon of brug moet hebben.
 5. Vervaardigen van een noodvoorziening
  Voor uw comfort en om de afgeslepen tand of kies te beschermen maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Deze dient in het gebruik enigszins te worden ontzien door er bijvoorbeeld geen harde of kleverige producten mee te eten. De tijdelijke kroon is daar meestal niet op berekend. Bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon is het verstandig om contact op te nemen met de tandarts.
 6. Vastzetten van de kroon of brug
  Bij de laatste afspraak wordt de kroon of brug gepast en in de mond vastgezet.
  Aan de binnenzijde van de kroon of brug wordt een snel hardend cement aangebracht.
  De kroon of brug wordt vervolgens op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt.
 7. Opbouw
  Als een tand of kies onvoldoende houvast biedt voor een kroon of een brug, kan er eerst een zogenoemde opbouw worden gemaakt. Deze wordt met een kleine pin in het wortelkanaal vastgelijmd. Over deze opbouw kan vervolgens de kroon of brug worden geplaatst.
  Onderhoud van uw kroon of brug

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of de brug moet goed worden schoongehouden. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of de brug, omdat daar gemakkelijk tandplaque kan blijven zitten. Deze plak is de oorzaak van gaatjes in de tand of kies langs de rand van uw kroon of brug en van bloedend tandvlees. Dit kunt u voorkomen door de plak langs de rand met een tandenborstel zorgvuldig weg te poetsen en gebruik te maken van tandenstokers, ragers en/of flossdraad.

Hoe lang gaat een kroon of brug mee?

De moderne materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug zeker tien tot vijftien jaar mee kan gaan. Voor een belangrijk deel heeft u de levensduur zelf in de hand, door veel aandacht te schenken aan de mondhygiëne. Maar door een ongelukje kan het natuurlijk gebeuren dat een kroon of een brug al voortijdig wordt beschadigd.

Krijg ik last van napijn?

In het begin kan een tand of kies die een kroon of een brug heeft gekregen soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt, raadpleeg dan uw tandarts.

Wat kost een brug?

De kosten voor een brug hangen af van de soort brug en het aantal tanden en kiezen dat moet worden vervangen.
Een brug die één tand of kies vervangt (een zogenoemde driedelige brug) kost tussen de 1200, – en 1400, – euro (zonder opbouw.) Een etsbrug is aanzienlijk goedkoper: ongeveer 300,00 tot 600,00 euro
U krijgt altijd vooraf een begroting van de tandarts, zodat u eventueel uw verzekering kunt raadplegen.

Worden kronen en bruggen door de verzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per verzekering.
U kunt in de polis van uw ziektekostenverzekering lezen op welke vergoedingen u recht hebt.

Verder nog vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met uw tandarts.