De meeste kinderen zuigen als peuter op hun duim of vinger of doen ook aan tongpersen. Bij tongpersen wordt de tong bij het slikken tegen het verhemelte geperst en tussen de boven- en ondertanden gedrukt. Duimzuigen en tongpersen beïnvloeden de stand van de tanden. Probeer uw kind het duimzuigen en tongpersen af te leren vóór het doorbreken van de blijvende snijtanden. Lukt dit niet, vraag dan uw tandarts om advies.
Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima; ze kunnen dit echter nog niet overal even goed. Poets daarom tenminste éénmaal per dag even na. Vanaf tien jaar is het kind vaak wel in staat om zelf goed te poetsen. Maar ook dan kan het geen kwaad om af en toe te controleren of de tanden en kiezen schoon zijn. Dit kan bijvoorbeeld met ‘disclosing’ tabletten, ook wel plakverklikkers genoemd. Ze zijn te koop bij de drogist;

Let bij het (na)poetsen op het volgende:

  • poets vanaf vijf jaar tweemaal per dag met fluoride tandpasta voor volwassenen;
  • zorg dat u tenminste één keer per dag napoetst;
  • gebruik een gewone zachte tandenborstel met een kleine kop;
  • vervang de borstel als de haartjes niet meer op één lijn staan;
  • besteed bij het napoetsen extra aandacht aan de achterste kiezen;

besteed bij uw kind extra veel aandacht aan het napoetsen als het een beugel draagt die niet uit kan. Tussen de beugel en de tanden en kiezen blijft namelijk gemakkelijk plak zitten.

Gaat het tandvlees ondanks een goede poetstechniek bloeden, raadpleeg dan ook uw tandarts of mondhygiëniste. Het kan zijn dat uw kind extra hulpmiddelen nodig heeft om dit te voorkomen. Denk eraan dat goed poetsen altijd belangrijk is, ook al heeft uw kind misschien at pijn door een afwijkende gebitsontwikkeling.

Als u uw kind (na)poetst is het van belang dat u goed zicht heeft en er voldoende steun is voor u en uw kind. Probeer uit welke poetshouding het prettigst is, waarbij u uw kind goed kunt poetsen. Kleine kinderen kunt u bijvoorbeeld ook op schoot nemen. Ga schuin achter het kind staan en ondersteun met uw hand de kin zodat het hoofd tegen uw bovenlichaam rust, en buig een beetje over het kind, zodat u goed ziet waar u poetst.
Een andere mogelijkheid: ga voor uw kind staan en laat het met het hoofd bijvoorbeeld tegen de muur rusten, ondersteun de kin met uw ene hand, terwijl u met de andere poetst. Op deze manier kunt u goed zien waar u poetst.

Om te helpen voorkomen dat een beginnende aantasting door plak tot het ontstaan van een gaatje leidt, kan de tandarts ter bescherming een laagje kunsthars over dat kauwvlak aanbrengen. Dit heet ‘sealen’. Alleen de grote kiezen komen gewoonlijk in aanmerking om te worden geseald. Ook gesealde kiezen dienen goed gepoetst te worden.

Regelmatig poetsen met fluoride tandpasta en een goede borstel blijft altijd belangrijk, maar het is ook zaak om op de voeding van uw kinderen te letten. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten in totaal tot zeven, inclusief de hoofdmaaltijden. De eet- en drinkgewoonten van tieners van twaalf jaar en ouder zijn vaak slechter, omdat ze in die periode meer aandacht voor andere zaken hebben, hun gebit is niet hun eerste prioriteit. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld meer en vaker frisdrank en ook snoepen ze meestal meer. Daardoor krijgen ze vaker suikers binnen en ontstaat er meer kans op gaatjes en ontstoken tandvlees.

Enkele tips: probeer uw kind duidelijk te maken dat mooie, schone tanden belangrijk zijn bij het leggen van contacten, in vriendschappen en in intieme relaties. Let erop dat uw dochter of zoon ieder half jaar naar de tandarts gaat. De tandarts kan uw kind stimuleren het gebit goed te verzorgen.

Het plakken van plaatjes of nepdiamantjes op tanden kan weinig kwaad, want de lijm is niet schadelijk. Een piercing door tong of lip is wél schadelijk. Daardoor kunnen beschadigingen aan het glazuur en infecties aan het mondslijmvlies ontstaan. Raad uw kind daarom af een tong- of lippiercing te nemen.