Gaatjes vullen

Bacteriën in de mond kunnen een tand of kies beschadigen. Indien deze beschadiging het glazuur en tandbeen van die tand of kies aantast, spreken wij van cariës. Met andere woorden: gaatjes. Een beginnende beschadiging van de tand of kies is omkeerbaar met de juiste preventie; wij spreken dan niet van cariës maar van ontkalking.

Tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld. Carnisse Mondzorg gebruikt alleen witte vullingen. Witte vullingen worden gemaakt van composiet, glasionomeer of compomeer. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van amalgaam (zilverkleurige vulling). Om verschillende redenen worden deze vullingen niet meer gelegd. Eén belangrijke reden is dat er meer weggeboord moet worden door de tandarts dan alleen het gaatje. Het grote voordeel aan composiet vullingen is dat deze mooier zijn, maar er ook geen gezond tandweefsel weggehaald hoeft te worden.

Hoe gaat een behandeling in z’n werk?

  • Allereerst zal worden bepaald welke kleur het beste past bij de te vullen tand of kies. Soms kiest de tandarts ervoor om verschillende kleuren te mengen, om zo het meest natuurlijke resultaat te creëren.
  • Om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken, beslissen we samen of een verdoving nodig is.
  • In sommige gevallen moet de oude vulling worden vervangen. Als dit het geval is, zal deze eerst worden verwijderd. Indien de kies voor de eerste keer wordt behandeld, zal het aangetaste deel door de tandarts worden weggeboord.
  • Een vulling blijft alleen goed zitten als het oppervlak goed droog is. De volgende stap heet daarom ook het droogleggen van de tand of kies. Soms gebruiken wij daarvoor een rubberen lapje, ook wel rubberdam of cofferdam genoemd. Deze wordt over de te behandelen tand of kies getrokken, zodat het oppervlak goed droog gemaakt kan worden.
  • Om ervoor te zorgen dat de vulling goed blijft zitten bestaat er ook een speciale plaktechniek afhankelijk van het vulmateriaal. Door een bepaalde vorm van belichting wordt deze laag hard.
  • Nu kan de vulling worden gelegd. Meestal wordt deze in een aantal lagen aangebracht. Wederom gebruiken wij onze lamp om de lagen uit te harden. Tijdens het aanbrengen van de lagen controleren wij samen met jou of het oppervlak niet te hoog is.
  • Tot slot wordt de vulling gepolijst of afgelakt.
Meer informatie?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Afspraak maken