Ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen!

Een goede mondhygiëne is belangrijk, want zo houdt u uw tandvlees, kiezen en tanden gezond.
In het kort betekent dit: dagelijks poetsen met fluoridetandpasta en de ruimte tussen de tanden en kiezen reinigen met tandenstokers of ragers. Daar waar weinig ruimte tussen de tanden en kiezen is, flossdraad gebruiken.

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden poetst. Ontstoken tandvlees (gengivitis) toont rood, is gezwollen, of het bloedt.

Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak of een slechte adem, maar doet zelden pijn. Het kan wel gevoelig zijn bij aanraking en dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.

De belangrijkste oorzaak van ontstoken tandvlees is plaque die zich langs de rand van het tandvlees en tussen de tanden en kiezen bevindt. Als u de plaque niet goed verwijdert, zorgen bacteriën in de plaque ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Er ontstaat ook tandsteen. Nieuwe tandplaque hecht zich gemakkelijk aan tandsteen en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Uiteindelijk kan uw tandvlees ontstoken raken, terugtrekken en kunnen uw tanden en kiezen los komen te staan.

Een tandvleesontsteking is goed te behandelen. Maar eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug. Wanneer de ontsteking van uw tandvlees verdwijnt, slinkt uw tandvlees een beetje, waardoor de tandhalzen bloot kunnen komen te liggen.

IMG

Gezond tandvlees, dat strak om de tandhals zit

IMG

Ontstoken tandvlees en ruimte tussen het tandvlees en de tandhals.

Zichtbaar maken

Een handig hulpmiddel om plaque zichtbaar te maken is een plaqueverklikker. Dat is een kauwtablet met kleurstof die de plak op de tanden en kiezen kleurt.

Tandvlees gezond maken en houden

Ontstoken tandvlees geneest alleen als u dagelijks alle plaque verwijdert.
Ook zorgen sommige spoelmiddelen ervoor dat plaque makkelijker wordt verwijderd.

Maar ze kunnen het gebruik van de tandenborstel gecombineerd met tandenstokers, ragers of flossdraad niet vervangen.

Naast tweemaal daags poetsen is het dus ook nodig om minimaal één keer per dag zorgvuldig alle plaque tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Als u desondanks toch tandvleesproblemen hebt, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiëniste.

Mondspoelmiddelen kunnen wel even een frisse mondgeur en aangename smaak geven, maar dat werkt meestal maar tijdelijk.

Kan de tandarts iets aan ontstoken tandvlees doen?

De tandarts kan u adviezen en instructies geven over mondhygiëne. Daarnaast kan het tandsteen verwijderd worden. Sommige mensen hebben veel last van tandsteen. In dat geval kunt u aan de tandarts vragen welke tandpasta voor u geschikt is. Er is namelijk tandpasta die de vorming van tandsteen tegengaat. Ook als u deze tandpasta gebruikt, blijft een goede mondhygiëne dé manier om uw tandvlees gezond te houden.

De risico’s van ontstoken tandvlees

De risico’s zijn niet voor iedereen gelijk. Als u er vatbaar voor bent, kan de ontsteking zich uitbreiden en ook daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan. Deze ernstige vorm van ontstoken tandvlees heet parodontitis.

Is roken schadelijk voor het tandvlees?

Naast de vele bekende gezondheidsrisico’s heeft roken ook nadelige gevolgen voor het tandvlees.
Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Als u rookt, herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking.

Zwangere vrouwen lopen meer risico

Door de veranderde activiteit van hormonen reageert het tandvlees van zwangere vrouwen heftiger op de aanwezigheid van plaque. Als er echter geen plaque is, bestaat er geen groter risico. Daarom luidt ons advies: besteed extra aandacht aan de mondhygiëne tijdens de zwangerschap, dit kan ontstoken tandvlees voorkomen.